dinsdag 7 juli 2015

Speenvarken aan het spit


Speenvarken van het spit.

Al een paar jaar wilde ik heel graag een speenvarken aan het spit maken. Niet zo'n voor gegaarde van de slager die je dan op een gas vuur nog 2 uurtjes laat ronddraaien, nee eentje die je met veel zweet uren boven een houtvuur laat draaien.

De ideale dag deed zich voor, een maat van me ging trouwen en voor zijn vrijgezellenfeest hadden vrienden bedacht om een varken te roosteren. Geen idee waar te beginnen kwamen ze bij mij uit. Ik wilde graag helpen maar dan wel op mijn voorwaarden. 
Niet voor gegaard en alles op hout.

First things first, een spit.
Een aantal jaar geleden hebben we met onze studentenvereniging een speenvarken aan het spit gehad en daarvoor een spit gebouwd. Dat spit moest nog ergens in een tuin liggen weg te roesten. 
Na wat speurwerk is het spit gelokaliseerd en ondergebracht om opgeknapt te worden.
De stang moest vervangen worden en een motortje geregeld worden. Twee meter dik draadeind met een tandwiel en en grote zware spiegelbol motor  loste dit probleem op.

Rekening houdend dat het varkentje twee dagen moest ontdooien, kwam het op woensdag binnen zodat ik ruim de tijd had. Het pakket werd gewoon geleverd door postNL, hoewel de postbode een beetje raar keek toen ik vertelde dat er een varkentje van ongeveer 17 kilo in zat, was de levering zonder problemen.
Na twee dagen ontdooien heb ik het varkentje nog eens gewassen. Daarna flink gezouten en gekruid.
Flink veel zout, peper, oregano en sinaasappelschil en sap.

Roasting day.
Hoewel het een zeer warme dag dreigt te worden ga ik vol goede moed op pad. 
Eerst het spit opbouwen en het vuur opstoken. Dit gaat zonder moeite en we kunnen onze aandacht op het speenvarken richten
Het speenvarken heb ik gevuld met kool, appel en spek. en met ijzerdraad dichtgenaaid. En ziedaar de eerste fout...
De stang krijgen we er met wat wrikken wel in maar het vastzetten van het varkentje is lastig. Aangezien we geen spiesen hadden om het varkentje te klemmen moest het met ijzerdraad gebeuren. Dit is makkelijker van binnen uit, maar ik had hem al gevuld en dichtgenaaid...
Veel ijzerdraad, twee leiding klemmen en veel gevloek later zit hij vast. Poten onder zijn buik gebonden. Hoewel dit wat lastiger is vast te zetten heeft het mijn persoonlijke voorkeur. Het geeft een gelijkmatigere garing  en ziet er mooier uit.
De oren zijn ingepakt met aluminium om te zorgen dat deze niet verbranden.
13:00 Tijd om de stang op het spit te plaatsen en de motor te starten... Weer even een oh shit moment.
Onze geniale constructie met spiegelbol motor op een in hoogte te stellen frame ziet er prachtig uit maar de motor blijkt een slip koppeling te hebben die hem beveiligd tegen teveel gewicht. Hoewel de motor het makkelijk moet trekken, wil hij niet verder dan een halve draai...
Helaas, het is niet anders. Ik maak mezelf op om de hele dag het vuur in de gaten te houden en het varkentje met de hand te draaien.
Hoewel de buiten temperatuur boven de 30 graden is en ik naast een vuurtje zit heb ik het naar m'n zin. Zelf probeer ik ook gemarineerd en  gehydrateerd te blijven door zo af en toe een biertje open te trekken.
Tussendoor kwast ik het varkentje in met een mengsel van olie, appelsap, oregano en donker bier. 
Na een paar uur ziet het varkentje er al prachtig uit maar ik weet dat het nog wel even gaat duren. Het vuur moet nu lager en er komt wat meer rook bij door voor geweekte blokken eikenhout er bij te leggen.

18:30 Ik durf het wel aan om het varkentje van het spit te halen. De kleur is prachtig, de huid is krokant en de gasten zijn er klaar voor. Ze moeten toch nog even wachten want we pakken het varkentje in aluminium folie om te rusten. Terwijl het varkentjeaan het rusten is maak ik de barbecuesaus af. De saus was een dag van tevoren al gemaakt maar met een beetje van de drippings er door heen maakt het helemaal af.


19:15 het varkentje is klaar. Na het uitpakken begint het plukken. De huid wordt er als eerste afgehaald en op een rooster boven de kolen gelegd om krokant te worden. Het vlees is mals en plukt makkelijk. Iedereen is tevreden er is genoeg voor iedereen en smaakt heerlijk. De barbecue saus past er goed bij.
Het enige minpuntje was de kool. Hoewel deze niet vies was, was hij ook niet geweldig. De volgende keer zal ik geen kool gebruiken maar wortels uien en appel.


Al met al een zeer geslaagde dag en voor herhaling vatbaar. 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten